Sindh en Lahore - Reisverslag uit Lahore, Pakistan van trio tot de derde - WaarBenJij.nu Sindh en Lahore - Reisverslag uit Lahore, Pakistan van trio tot de derde - WaarBenJij.nu

Sindh en Lahore

Door: Trio C tot de derde

Blijf op de hoogte en volg trio

17 December 2006 | Pakistan, Lahore

MIRPURKHAS
Carel heeft geen diarree meer, is na een weekje te gast bij Melle helemaal de oude en doet zich weer tegoed aan alle dubieuze Pakistaanse prutjes. Melle is een Hollandse jongen, die als enige niet-Pakistaan werkt voor de Lower Sindh Rural Development Association (LSRDA), een Pakistaanse ontwikkelingshulporganisatie. Door onder andere het opzetten van schooltjes, spaarprogramma's en educatief theater proberen ze de positie van de armsten op het platteland van de provincie Sindh te verbeteren. Melle combineerde de Pakistaanse gastvrijheid met Hollandse elementen: pannekoeken voor het ontbijt, een stapel Elseviers en Parool-bijlages op ons nachtkastje, een biertje bij het eten en onvervalste Hollandse humor.

We liepen een weekje mee met de organisatie. De eerste avond gingen we mee met de theatergroep van Yusef, die in een van de dorpjes een interactieve voorstelling gaf, waarin verschillende maatschappelijke thema's als huiselijk geweld en het belang van onderwijs aan de orde kwamen. Yusef was de bevlogen leider van dit gezelschap, die het publiek prikkelde om zelf mee te spelen of zijn mening te geven over de opgeworpen vraagstukken. Wij mochten die avond afsluiten met een kort optreden, wat het begin was van een reeks miniconcertjes in de daaropvolgende dagen. Natuurlijk traden we op voor de medewerkers van de LSRDA. Verder werden we door de schoolinspecteurs meegenomen op schoolbezoek, waar enkele leerlingen bewezen dat de Sindhi-danspasjes prima uitvoerbaar zijn op onze Balkanklanken. Het gerucht dat er een Nederlands bandje op bezoek was bij Melle werd snel verspreid en zo werden we bij diverse families thuis gastvrij onthaald in ruil voor een deuntje. Bij de familie van Yusef werd er ook voor ons opgetreden in Sindhi-stijl. Een cirkel van zangers/dansers rond een trommelaar, een grote ketel melkthee op het vuur, dorpelingen daar knus omheen en wij vol bewondering kijkend en luisterend. De volgende dag leerden we van Yusef sommige van deze prachtige Sindhi-liedjes. De dans zijn we gelukkig ontsprongen.

Naast de LSRDA staat het gebouw van een christelijke missionarisorganisatie. Daar ontmoetten we Paul Stock, een Amerikaanse Pakistaan, die in de Heer is en in de weer is met het produceren van cd's met traditionele Sindhi-liedjes voorzien van christelijke teksten. Hoewel blank en onmiskenbaar Amerikaans was Pakistan z'n pakkie an. Hij had zelfs een Pakistaans pakkie an. Hij zong voor ons vol passie een traditioneel nummer, zichzelf begeleidend op het harmonium. Ook hij gaf voor ons een demonstratie cirkeldans, waarbij hij met kinderlijk enthousiasme telkens net iets harder zong en hoger sprong dan z'n Pakistaanse landgenoten. 's Avonds waren we bij hem en z'n gezinnetje te gast. Omdat het vijf december was zongen we voor hen samen met Melle sinterklaasliedjes onder de plastic kerstboom. Zo was de sint ook nog even in Sindh.

Het was een bijzondere week. Dankzij de LSRDA en hun 4WD-jeeps zijn we op plekken geweest, waar we met onze eigen bus nooit zouden hebben kunnen komen. Zelfs met de jeeps was het na een dagje onverwachte regen al een hele klus om door de modder sommige afgelegen dorpjes te bereiken. De meeste dorpjes bestaan uit lemen hutjes. De buffel en ander vee loopt er vrijelijk in het rond. De vrouwen dragen veelkleurige gewaden. Kortom, bijna net zo echt als het tropenmuseum. Het ziet er idyllisch uit, maar de leefomstandigheden zijn er niet altijd even goed. We zijn blij dat Melle ons had uitgenodigd om deze kant van de Pakistaanse samenleving te ervaren. We zijn onder de indruk van zijn goede en harde werk voor de LSRDA. Hij heeft zelf ook een kleine organisatie voor ondersteuning van onderwijs in Pakistan, zie zijn website: www.blackboardfoundation.org. Daarnaast is Melle ook gewoon een toffe gozer, waarmee we een enorm gezellige week hebben gehad. Melle bedankt!

LAHORE
Daarna was het reizen geblazen. Na 1213 kilometer kwam de voorlopige tussenstand in Lahore op 17780. Onderweg hadden we een leuke tussenstop op een politiebureau, waar we de bus veilig konden parkeren voor de nacht en een gezellige avond hadden met wat jonge dienders. De politie, je beste vriend. Na de reeds bekende uitwisseling van voetballers, hockeyers ("Bovenlander tike!") en nationale liedjes ("De fles speelde..." helaas geen rol hier in Pakistan), kwam de onvermijdelijke vraag of we een Hollandse dans konden laten zien. Omdat we geen zin hadden in weer hoofd-schouders-knie-en-teen improviseerden we een geheel nieuwe dansvorm. We zwaaiden woest met onze armen, benen zwiepten in de lucht, tergend langzame pirouettes ontsproten aan onze fantasie, met kreten als "bwoerk" en "zamzeno" vuurden we elkaar aan en de finale kikkersprongen completeerden dit choreografisch wanproduct, waarna een daverend applaus ons ten deel viel.

In Lahore brachten we enkele dagen door met Nina en Jorunn, twee Noorse schonen, met wie we eerder in Iran hebben opgetrokken. Met hen brachten we een bezoekje aan de hoerenbuurt. Naast de illegale prostitutie is er gedoogd vermaak voor Pakistaanse vrijgezellenavonden, 'The Dancing Girls'. Net als op de Wallen zitten er vrouwen in kleine kamertjes te wachten op klanten, alleen zitten er hier drie muzikanten bij en houden ze hun strakke leren pakjes aan (bij ons tenminste). Vol spanning gingen we bij een van hen naar binnen en lieten ons verrassen. De luiken werden gesloten, wij werden geacht 1000 rupies (12,50 euro) aan kleingeld te wisselen en het feest kon beginnen. De muzikanten zetten een opzwepend nummer in en de dame van 'licht-lichte zeden' begon uitdagend te dansen en te zingen. Het was de bedoeling dat wij haar zouden aanmoedigen door haar met regelmaat bankbiljetten toe te werpen. Blijkbaar ging het haar niet snel genoeg, want voor dat we er erg in hadden, griste ze de stapel briefjes uit onze handen en dwarrelde ons geld door het vertrek. Ze zong het nummer nog even uit en toen was het gedaan met de pret. Wij bedankten de muzikanten (u snapt wel, het was ons natuurlijk om de muzikale inspiratie te doen), de zangeres/danseres kneep ons vriendelijk in de wangen en zo stonden we enigszins verbouwereerd na nog geen vijf minuten alweer buiten. Gelukkig was de napret van langere duur.

De volgende dag gingen we op de thee bij Het Boek. We bezochten een sikh-tempel, waar een priester ons rondleidde door de heilige vertrekken. Toen we vroegen wie die heilige dan wel was, wees hij op een oud boek dat op een rood-fluwelen kussen lag. We moesten stil zijn, want Het Boek deed net een middagdutje en wenste niet gestoord te worden. Het Boek wordt gruwelijk verwend. Elke ochtend wordt Hij gewekt met zijn lievelingsdeuntjes op tabla en harmonium, overdag ontvangt hij pelgrims uit de hele wereld in zijn woon- / werkvertrek, die geschenken voor Hem meenemen en 's avonds wordt Hij voorzichtig opgetild en naar zijn slaapkamer gebracht, waar Hij 's zomers beschikt over airco en 's winters liefdevol wordt toegedekt met een extra dekentje.

Zo stuiterden we de afgelopen weken van religie naar religie: moslim- en hindoedorpjes en een fanatieke christen die hen op andere ideeën probeert te brengen in Sindh, de sikh-ervaring in Lahore en de soefies. Het soefisme is een mystieke stroming binnen de islam, waarin muziek een belangrijke plaats inneemt als middel om dichter tot Allah te komen. Donderdag is de heilige dag van de soefies. Wij namen 's middags in kleermakerszit plaats in een soefie-tempel, waar we een paar uur luisterden naar verschillende muziekgroepen. Net als bij 'The Dancing Girls' werd ook hier kwistig met kleingeldbiljetten gestrooid. Hoe beter de groep, hoe meer er om hen heen dwarrelden. Nu hadden we gelukkig meer tijd om de muziek op ons in te laten werken. 's Avonds vervolgden we onze muzikale zoektocht naar de soefie-soul en belandden we op een drukbezochte soefie-begraafplaats. Bij binnenkomst werd ons direct duidelijk dat de meeste soefie-'aanhangers' hier niet zo zeer komen voor spirituele loutering, danwel voor het tijdelijk en plaatselijk geldende gedoogbeleid voor hasj. Door de zoete rookwalmen heen zagen we hoe een handjevol soefies ook op een andere manier in trance probeerden te raken door repetatieve lichaamsbewegingen te maken, opgezweept door twee superritmische trommelaars. Hun manier van dansen had wel wat weg van onze geimproviseerde Hollandse folkloredans op het politiebureau, maar dan riepen ze bij tijd en wijle geen "bwoerk" en "zamzeno", maar "Allah akbar". De trommelaars waren onvermoeibaar en speelden door tot diep in de nacht zonder aan strakheid in te boeten. Wij knepen er voortijdig (drie uur 's nachts) tussenuit en werden, geheel in stijl, in een spannende rit door een apestonede riksjachauffeur naar onze bus gebracht. Zo hadden ook wij die avond onze trip.

• 17 December 2006 - 09:22

Niek:

Wat een fraai stuk proza. Wij genieten enorm mee!
    Houd de gang erin!

• 17 December 2006 - 10:30

Johannes Leertouwer:

Jongens, helden!
    Wat is het heerlijk om te mogen meegenieten van jullie fantastische avonturen en wat bewonder ik jullie!
    Heel veel dank.
    P.S. Carel, dank je wel voor je prachtige verjaardags- en NJSO- kaart.

• 17 December 2006 - 10:35

Susanne:

Hallo Johannes, ik (zus van) heb je gisteravond nog horen spelen tijdens de hohe messe van de nederlandse bachvereniging in Tilburg! Geen kans gezien om je even de hand te schudden...

• 17 December 2006 - 10:37

Tony:

Het is de BWOERKZWIN het is de BOERKZWIN!! Neem ZWAMZENO in de kont!!

• 17 December 2006 - 11:33

Jakob:

Handig hoor, die digitale nieuwsbrief. Ben ik gelijk op de hoogte! Ik sluit me aan bij de overige reacties, het gaat lekker zo te zien. Cees, heb je mn mail ontvangen?

• 17 December 2006 - 11:45

Job En Janny:

Goed te merken dat het aanbevolen internetcafeetje snel genoeg was: gave foto's!

En nog bedankt voor de heerlijke hollandse koffie!

• 17 December 2006 - 13:11

Melle:

Dag heren van het betere leven! Leuk om te lezen hoe jullie het ervaren hebben in Sindh. Ik vond het leuk om jullie over de vloer te hebben, eindelijk weer eens lachen om humor die er echt toe doet! Succes met het verdere reiswerk, stay tuned!

• 17 December 2006 - 13:44

Herman En Stans:

Lieve Carel,terwijl bij ons de kerstboom staat te stralen,begeven jullie je in een voor ons totaal onbekende omgeving.Niettemin genieten wij zeer van jullie verslagen,ons binnen handbereik gebracht door dat grootse medium,waarvoor je alleen maar hoeft te klikken en te kijken en te genieten,ga zo door,lieve neef. maar nu even iets anders:je a.s. verjaardag te vieren in den vreemde.Met een Hollands tintje,denk je?In ieder geval van ons de hartelijke felicitaties en een dikke knuffel,ja,ja,je houdt hem te goed!!!!Van hier veel liefs en tot lezens,dag,Herman en Stans.

• 17 December 2006 - 13:55

Ruthmarijke:

He heerlijk, zo'n bericht, op een grauwe zondagmorgen! 'k Heb er al weer van genoten, vooral van verhaal MET foto's. Jammer dat er geen geluid bij kan! En ja, julie moeten toch echt nog es bij "Op Roakeldais" gaan kijken, ooit,vanwege die hollandse en (buitenlandse) dansjes!
    Bedankt voor het feit dat ik meegenieten kan en goeie reis verder!

• 17 December 2006 - 14:24

Jeanette:

Hallo TrioCtotdeDerde,

Jullie kennen mij niet en ik jullie niet maar ben bij toeval op jullie blog terecht gekomen een aantal weken geleden. En ik geniet zo van jullie verhalen die met veel humor beschreven worden dat jullie er een 'fan' bij hebben! Ik blijf jullie trouw volgen en hoop nog een heleboel van jullie belevenissen te kunnen lezen!!

• 17 December 2006 - 15:18

JACKO:

Weer een verhaal om te lezen en te herlezen.

De kunst om ons,achterblijvers, mee te laten genieten is gelukt. Bedankt!

De kilometer teller maakt overuren.
    Zo gaat ie goed zo gaat ie beter........

In gedachten reizen we met jullie mee en horen we de muziek.

liefs J&J

• 17 December 2006 - 18:05

Jetske:

Hoi avonturiers, jullie zouden jullie verhalen moeten bundelen tot een boek en dat dan heilig verklaren om het zo nu en dan liefkozend te strelen en 's winters toe te dekken...
    Groetjes van Jetske

• 17 December 2006 - 19:06

Bernadette:

De bus een heuse carwash, hoe zit het trouwens met de triowash? Of is de wasdag in een beekje er een van een ver verleden ;-)
    Kus

• 17 December 2006 - 21:06

Mariette:

jullie verhaal een licht punt in deze donkere dagen voor kerstmis. Alle goeds. Groeten uit Fryslan

• 18 December 2006 - 02:26

Roosmarijn:

Dag lieve neef Coos,

Het ziet er allemaal nog goed uit. Hou kouder het daar wordt, hoe warmer het hier wordt.
    Het is natuurlijk erg leuk om op de hoogte te blijven! Ik zal hier de mensen ook wat bwoerk leren, hahaha!
    Tot snel, we bloggen ;)
    Roos

• 18 December 2006 - 06:51

Arjan:

Probeer ik over de grens het Nederlandse dans-imago een beetje op te krikken, doen jullie dat weer teniet met wanstaltige bewegingsimprovisaties...
    Graag in India gewoon de klompendans doen :-)

• 18 December 2006 - 06:55

Sieger:

hee das raar, jullie zijn ook al in pakistan! als jullie toevallig in de buurt van islamabad zijn, kom gerust langs! anderszins, ik kom naar sheikhupura nabij lahore voor Eid (slachtfeest), dusseh... allicht kunnen we ophoeken. godahafez en groetzeltjes van sieger (goeiezaak@yahoo.com of 0306-5381335)

• 18 December 2006 - 07:53

Rosanna:

Geniet ervan, ik geniet zeker van jullie verhalen! Carel, we hebben mooi gespeeld afgelopen zaterdag en je ouders waren er om ons aan te moedigen, heel erg leuk. Je kan tevreden zijn..
    XX Rosanna

• 18 December 2006 - 11:04

Cok En Ellie:

We hadden toch even langer moeten blijven in India. We zaten op nog geen steenworp afstand van jullie. Had ik ook eens een muzikaal hoerenonthaal kunnen meemaken. Scholen blijven altijd leuk, als je er maar geen les hoeft te geven! Blijf genieten

• 18 December 2006 - 12:14

Corine:

o o o wat fantastisch.
    ik kijk alweer uit naar de volgende avonturen.

• 18 December 2006 - 15:25

Lammy Otte:

Vandaag wil ik speciaal reageren op een foto van Carel in de schoolbanken.
    Wat een voorbeeldige jongen. Zaten die kinderen bij er mij ook maar zo bij.
    Verder wil ik Carel natuurlijk van harte feliciteren met zijn 24ste verjaardag morgen!
    Casper, Coos, verwennen jullie hem wel even?
    Knuffel van Lammy

• 18 December 2006 - 16:44

Johan&jacko:

Lang zal Carel leven, lang zal Carel leven, lang zal Carel leven in de gloria. In de gloria in de gloria, Hiep Hiep Hiep HOERA!! (maken jullie er zelf even de muziek bij aub)

Van harte gefeliciteerd Carel,(Christiaan,Cees) zoenen en felicitaties van ons uit het ietjes kouder wordende Noorden. J&J

• 19 December 2006 - 05:20

Nina And Jo:

CAREL! Hurra for deg som fyller ditt år, ja deg vil vi gratulere! Alle i ring omkring deg vi står og se nå vil vi masjere! Bukke, nikke, neie, snu oss omkring, danse for deg med hopp og sprett og spring. ønske deg av hjerte alle gode ting og si meg så hva vil du mere? GRATULERE!

• 19 December 2006 - 08:55

Suus & Walter:

Lieve Cees,
    Gefeliciteerd met je 24e verjaardag! Vanuit het Eindhovense wensen we je een hele fijne dag toe. In ieder geval een verjaardag om nooit te vergeten... Spek, kaas, ananas gaat in Pakistan misschien niet lukken, maar misschien verwennen Cas en Coos je wel met een eenvoudige pannekoek met suiker!
    We zullen het glas vanavond op je heffen!
    Veel liefs van hier.

• 19 December 2006 - 12:00

Judith:

geeeeeeee

feliciteerd, gefeliciteerd, o wat zijn we blij tadada,tadada,tadada,
    gefeliciteerd, gefeliciteerd,
    er is er een jarig en dat ben jij
    er is alweer een jaar voorbij
    en voor de jarige zingen wij
    gefeliciteerd, gefeliciteerd, hiep hiep hoera!!!
    Dit lied duurt eigenlijk vijf minuten maar de rest doe ik wel een keertje live. Namens ons Ottakringer trio (dat is oostenrijks bier) een hele fijne dag gewenst en een goede reis!!! liefs, David, Mark en Judith

• 19 December 2006 - 13:40

Metha En Joop:

Hoi luitjes,wát een fantastische avonturen,we genieten hier thuis een beetje mee.Carel,hier een felicitatie met je verjaardag van het robbeknolerf,we hopen dat je een toffe dag hebt!Nog heel veel plezier met het vervolg van jullie muzikale reis.

• 19 December 2006 - 17:24

Ceci:

Dag jongens, ik ben een (van de vele) vriendinnetje(s) van Cees en wilde even zeggen dat jullie toffe peren zijn en zo te zien ook een hele toffe reis maken. En Carel, GEFELICITEERD!! ('t is toch je verjaardag?) Hopelijk hebben ze in Pakistan ook lekkere taart.
    En bedankt voor je adembenemende kaart!
    Liefs, c

• 20 December 2006 - 00:41

Willemijn:

TE LAAT, maar toch: Carel, gefeliciteerd! Coos, Caspar, hebben jullie er een leuk feessie voor Ceessie van gemaakt? Ik begreep dat jullie de Pakistaanse onderwereld al hebben leren kennen en de weg naar het illegale bier gevonden hebben. Dat zal dus wel gezellig geweest zijn en hopelijk heeft die plotselinge hoeveelheid alcohol in jullie nuchtere magen er niet voor gezorgd dat er hier en daar in de bosjes gebwoerkt moest worden ;-)

• 21 December 2006 - 06:10

Maria (Sofia):

ik sluit me aan bij de verjaardagswensen van de anderen

Carel, een heel gelukkig 24. jaar toegewenst!!!

zo jong nog!

en beste jongens,

fijne feestdagen en blijf enthousiast en verliefd!

• 21 December 2006 - 06:23

M.:

25. natuurlijk :-)

• 21 December 2006 - 11:22

Lies Pannevis:

Hoi Casper en cornuiten,
    Wij genieten in de bieb heel erg van jullie avonturen, en ik wil jullie nu vast vragen (namens de werkgroep Culturele Activiteiten)of jullie bij terugkomst een lezing willen komen geven,in de bibliotheek, met foto's en muziek erbij.
    Lijkt me helemaal te gek, en jullie kunnen dan ook vrienden en kennissen uitnodigen natuurlijk!
    Denk hier vast eens over,
    en veel geluk verder!

• 22 December 2006 - 17:18

Herman En Joke:

beste Casper,Coos en Karel,
    Allereerst willen we jullie heel prettige kerstdagen toewensen en ook een voorspoedig 2007. Dat jullie nog maar lekker door mogen scheuren en ons nog vele fantastische verhalen en foto,s mogen sturen, ook namens opa en oma Lettink, die genieten ook mee hoor,wij hebben een boek voor ze gemaakt. Als we al jullie verhalen zo lezen dan is het net voor mij weer een thuiswedstrijd en kan het zo allemaal weer voor me halen en me zeer goed inleven in jullie avontuur en ook weten dat het ook best wel eens moeilijk is,maar jullie ongekende optimisme wint het telkens weer met gemak.Zo zie je,dat je als je zelf positief bent, ook veel positiefs ontvangt uit de meest onverwachte hoeken.Heel veel reisplezier en heelhouden. Gr.

• 22 December 2006 - 22:49

Jan Van Lijssel:

Coos, om te beginnen hartelijk dank dat je namens Sinterklaas zo’n prachtig gedicht hebt geschreven. Daarin staat de mooiste zin die ik ooit in een gedicht gekregen heb. Bravo! Zo zie je maar weer hoe inspirerend mijn gloedvol gevloek voor anderen kan zijn. In al die kerken, tempels en moskeeën die jullie bezoeken zal mijn blasfemisch gebulder niet gewaardeerd worden, maar daar zou ik vanzelf wel stil worden van bewondering en verwondering. Wat een overweldigende aaneenschakeling van indrukken zal dat voor jullie drieën zijn. Je perceptie van tijd wordt waarschijnlijk anders. Natuurlijk kun je op de kalender zien hoeveel dagen er verstrijken, maar toch, voor je gevoel is het wellicht anders. Ik zag op de foto met Geile Goebi dat jullie minstens twee kalenders in de bus hebben. Dat verslag van “Desert-tour” eindige met een spannende cliff-hanger. Ik was erg benieuwd naar Goebi. Jammer dat we niks meer van haar vernomen hebben.
    Mannen, een goede reis verder; geniet er van! Hier blijven wij jullie volgen want wij willen natuurlijk weten hoe het is om Kerstmis te vieren in een overwegend islamitisch land. Jullie zijn in ieder geval verlost van steeds weer diezelfde kerstliedjes op de radio. Wie weet componeren jullie zelf wel een originele, alternatieve X-mas sound. Dat zal geen probleem zijn voor een trio dat de Nederlandse folklore met een nieuwe dans verrijkt heeft. Wij willen daar graag een demonstratie van zien, inclusief “bwoerk" en "zamzeno”. Die woorden of klanken lijken mij zeer geschikt als titels voor jullie nieuwe CD’s die ongetwijfeld nog zullen volgen. Het ga jullie goed!

• 23 December 2006 - 14:30

Suus & Walter:

lieve jongens,
    wij wensen jullie hele plezierige feestdagen toe, daar waar je op dit moment ook bent. Misschien ergens in een grensplaatsje, wachtend om naar India over te steken, of ergens bij een pakistaanse familie aan wie jullie begrippen als kerstboom of kerstkalkoen aan het uitleggen zijn... Wij zijn in ieder geval helemaal klaar voor het kerstgedruis. We hebben ons in kerstsferen gehuld en zijn in afwachting van de familie Govers die vanavond de maaltijd bij ons komen nuttigen (11 man!) De culinaire fabriek heeft gisteren en vandaag op volle toeren gedraaid en we zijn er helemaal klaar voor!! veel liefs van ons twee.

• 23 December 2006 - 19:47

Albert En Susan:

Wij wensen julie fijne feestdagen en een mooi nieuwjaar. Groetjes van ons allen. Wij volgen julie op de voet. Julie reis is ook een beetje onze reis.
    Albert Susan Marco Eltio Lettink

• 08 Februari 2007 - 20:39

Hein En Joke:

Het ziet er geweldig uit allemaal en de verhalen zijn boeiend. Overweeg eens om het in boekvorm uit te geven, dan verdien je misschien nog wat terug. Die mensen op al die foto's zien er prachtig uit. Muziek heeft toch iets heel magisch! Hoe blijven jullie gezond?
    Veel plezier verder en nog een goede tijd, met fijne contacten en vooral veel muziek!