Het goede doel
Door: Trio C tot de derde
Blijf op de hoogte en volg trio
02 Maart 2007 | India, Delhi
Onze contactpersoon Vishnu had ons aanvankelijk enkel uitgenodigd vanwege zijn persoonlijke interesse in de accordeon. Direct bij aankomst kregen we z'n favoriete Indiase songs te horen uit de jaren '80, toen de accordeon nog niet was vervangen door de synthesizer. Hij verwachtte dat we ze klakkeloos in ons repertoire zouden opnemen. Wij op onze beurt wijdden hem in in de zigeunercultuur en schonken hem diezelfde avond in onze bus een glaasje wodka. Na het tweede glaasje mislukte zijn kaarttrucjes en waggelde hij dronken naar huis.
De volgende dag maakten we kennis met de baas van de organisatie, die eerst wilde weten wat voor vlees hij in de kuip had. We traden, als auditie, een half uurtje op tijdens de lunch-pauze van de medewerkers van de JKSMS. Hoewel de baas Hindu is, dus strikt vegetariër, werd het 'vlees in de kuip' goedgekeurd en werden we voor de rest van de week het veld in gestuurd. De eerste paar dagen doorkruisten we Jaipur op een mini-tournee langs een weeshuis, diverse sloppenwijken en enkele JKSMS-schooltjes. Bij het zien van de erbarmelijke leefomstandigheden in de sloppen, vroegen we ons af wat onze bijdrage kon zijn, meer dan een half uurtje vermaak via onze muziek konden we niet bieden. Toch werd het door zowel de kinderen als de toegestroomde volwassenen gewaardeerd, zeker als we het door Vishnu geleerde Rajasthaanse volksliedje ten beste gaven. Ook werden we uitgeleend aan een nevenorganisatie die een onderwijsinstelling had voor verstandelijk gehandicapte ('mental challenged') kinderen, waar wij mentaal werden uitgedaagd door het onritmisch geklap van zowel de kinderen als hun begeleiders. Tussendoor was er geregeld dat we in het paleis van de maharadja voor de vele toeristen konden spelen om geld op te halen voor het goede doel. Het bordje dat de opbrengst naar zielige straatkindjes zou gaan deed wonderen; nog nooit haalden we in een uurtje spelen zoveel op. We hebben het bordje bewaard voor later, mochten we budgetair niet helemaal uitkomen. De opbrengst zelf gaven we netjes aan de baas, die de stapel biljetten veilig in z'n borstzakje stopte.
Toen de scholen en sloppenwijken wel zo'n beetje op waren, werden we ingezet voor wat dubieuzer liefdadigheidswerk. De uitnodiging voor een bruiloft van een van de medewerkers, 25 kilometer buiten de stad, leek louter vriendelijk bedoeld, maar kwam in feite neer op het uitsparen van een taxirit, toen we bij vertrek plotseling negen medepassagiers in de bus kregen. Ook waren we een avondje gratis restaurant-schnabbelaars in een luxe 5-sterren resort dat gerund werd door een vriendje van de baas van de JKSMS. Wel werden er wat flyers over de organisatie uitgedeeld, maar we stonden toch voornamelijk in dienst van het netwerk. Een andere belangrijke relatie was de maharadje van Jaipur, op de school van wiens kinderen (Royal Palace School) we ook een deuntje kwamen doen. Na ons optreden mochten de kinderen vragen aan ons stellen, waaronder de intrigerende vraag: "What's the favourite animal of Danmark?", waarop wij tot op heden het antwoord schuldig moeten blijven.
Ons afsluitende optreden was op de diploma-uitreiking van een opleidingsinstituut voor kansarme jongeren, dat een mooi bewijs is van de resultaten die de JKSMS bewerkstelligt. Met hun certificaten in de horeca- of computerbranche hebben de afgestudeerden vooruitzicht op een beter leven. Wij waren er onderdeel van het culturele programma dat niet misstaan had op de gay-parade. De studenten, ferme knapen met strak fluwelen broekjes en ontbloot bovenlijf, gaven een dansshow weg op de songfestival-achtige Bollywoodmuziek, knipogend en kushandjes toewerpend naar drie 'lieve jongens' op de eerste rij. Na het uitwisselen van adressen met de belofte zeker te zullen bellen spoedden wij ons naar het afscheidsetentje met de medewerkers van de JKSMS. In een uiteraard vegetarisch specialiteiten restaurant genoten wij, als dank voor bewezen diensten, van aloo mutter en kaju paneer, hetgeen betaald werd met een stapel bankbiljetten uit het borstzakje van de baas...
02 Maart 2007 - 12:44
Jet:
Mooi verhaal weer. En de wereld kun je niet veranderen, maar waarschijnlijk betekent het al heel wat voor de kansarme kids dat jullie de moeite hebben genomen voor hen op te treden. -
02 Maart 2007 - 13:19
Jacko:
Ik ben trots op jullie. Coos kan die riksja niet mee naar A'dam voor de nodige (bij) verdienste straks in A'dam? Belasting aangifte formulier 2006, ligt hier op je te wachten.....oei oei oei.;-) LFS Jacko -
02 Maart 2007 - 13:39
Barbara:
Ik denk dat dat misschien wel vis is?? (Denemarken)
Jullie hebben weer een goede daad gedaan, toch voelt het inderdaad wel dubbel, zo'n bolle man die het geld dan in beheer heeft...
He Coos, zie ik nou een sikkie/snor?! Stoer hoor, net als de italianen (ben net paar dagen in Rome geweest met Judith, erg leuk!)
Tot over paar maandjes, de lente komt er weer aan!
x -
02 Maart 2007 - 14:15
Ruthmarijke:
He gelukkig, ik begon me gedachten te maken over die wilde honden enzo, het duurde lang deze keer. Tja..verhaal niet onbekend natuurlijk, maar gewoon doorgaan! Groetjes, Rm -
02 Maart 2007 - 15:06
Bernadette:
Ik zal het Petter de Zweed wel vragen misschien weet hij het antwoord..
Wat is het lievelings dier van Nederland?
Heerlijk stuk trouwens, vooral de dubieuze vraag voor wie jullie vrijwilligerswerk deden: Misschien was het stiekem wel een organisatie die bezigheidstherapie bedacht voor kansarme trio's.. -
02 Maart 2007 - 15:14
Cajo:
Hoi Ctjes. Mooi verslag. Bewaar dat bordje maar voor een optreden waarvan de opbrengst niet in de zakken van de baas verdwijnt. -
02 Maart 2007 - 17:00
Cok En Ellie Verhoef:
Jullie muziek zorgt wel een extra dimensie in jullie reis. het opent deuren waar je als 'gewoon'reiziger niet aan toe komt. hartstikke goed van jullie om een 'paar kratjes bier'-geld om te zetten in een brokkie ontwikkelingshulp. Ach, dat biertje komt er evengoed wel. veel plezier en bedankt wer voor het mooie verhaal. -
02 Maart 2007 - 17:03
Bertus:
ja, alleen met je buikje rond kan je iets voor anderen betekenen ;-) gebruik dat bordje!!! -
02 Maart 2007 - 17:24
Walter:
He Cees,
Sick man die sik!
02 Maart 2007 - 17:27
Suus:
livelingsdier van kopenhagen is volgens mij Muriel. Of was het nou Ariel? Je weet wel, die dame gevleid op dat keitje aan de haven... Gaaf sikkie!!! -
02 Maart 2007 - 18:04
Lammy:
Wat een goed gevoel zal dit goede doel gegeven hebben... vooral als je de baas ziet.
Hat was weer een prachtig avontuur en dito verhaal. -
02 Maart 2007 - 21:07
Sander:
Hilarisch leesvoer, lekker voor het slapen gaan. Een minpuntje: net als jullie en iedereen die het stuk gelezen heeft, zal ook ik nu dagen rondlopen met de vraag wat het favoriete dier van Denemarken zou kunnen zijn. Maar goed, het zij zo.
Kijk nu alweer uit naar de volgende berichten!
xS -
03 Maart 2007 - 05:45
Nina:
Hey guys!
By lookin at ur pics, i can c u've been havin a lot of fun lately! Sure u'r insepatate nowadays, after beeing apart for some time... Jo and i have split up as well now. Don't worry, nothing tragical has happend! Jo went back to relax by the backwaters in Kerala, while i'm surfing a couch in the busy city of Chennai. We're meeting up in Varanasi in a week or so, then heading for Nepal... Continue the great work of making people happy!! And let us know ur whereabouts. Preferably in english!
C ya ;-) -
03 Maart 2007 - 07:50
Tony:
Het favoriete dier uit Danmark....?? Wat dag je van de kangeroe? -
03 Maart 2007 - 11:16
Imja:
veel Deense dieren:ik lees dat er 14 miljoen nertsen gefokt worden, maar of dat nu "het"dier is..... -
03 Maart 2007 - 16:04
Anna:
He Carel,Coos en Casper,
hebben jullie er wel goed op gelet dat die directeur niet aleen het geld achterover drukte maar ook de arme kindjes niet misbruikte? (was in het nieuws van de week..een Nederlandse man had een weeshuis in Nepal opgezet...om aan zijn gerief te kunnen komen..)
ik geniet nog steeds met volle teugen van jullie verhalen, ik zeg verkoop de filmrechten aan Gus van Sant!
XXXX An -
03 Maart 2007 - 16:17
Janneke:
Positief blijven denken, jongens: die Dikkedeur heeft natuurlijk twee borstzakken !
Heerlijk C C & C-verhaal trouwens weer. Ook ik ben trots op jullie ! -
03 Maart 2007 - 17:07
Mieke :
Dank,veel dank. Verlangend keek ik uit naar het volgende verhaal. Vertrouw nooit mannen met borstzakjes is de strekking van dit verhaal. Ongetwijfeld hebben jullie een aantal kinderen kunnen plezieren. En hoe zit het met het visum? Nog een goede week in India! Alle goeds. -
03 Maart 2007 - 17:43
Hanna:
Heej Ctjes,
Heel tof om jullie avonturen weer te lezen...ik schaar me achter die van de zeemeermin. Veel mooie avonturen gewenst, groetjes zusje van Bertus -
04 Maart 2007 - 09:55
Roos:
Hi Coos,
Zo te zien hebben jullie het nog prima naar je zin daar.
Toch grappig dat we ons op verschillende plekken toch ons inzetten voor het goede doel.
Zou dat het Nederlandse bloed zijn? Ik vraag het me af..
Geniet er nog goed van!
Liefs, Roos -
05 Maart 2007 - 13:50
David:
volgens denmark.dk is Denemarken nu in de ban van het varken. Ze staan namelijk op het punt om er een te klonen! Groet,
David -
07 Maart 2007 - 10:14
Jacko:
Vestzak-broekzak, moet kunnen. Nog een duit in het zakje; wat dachten jullie van een DEENSE DOG? Al een visum voor I. in jullie paspoort? Coos je stem is gegeven, dank namens alle Friezen met dubbel paspoort.....(te verkrijgen bij de vvv;-))Liefs uit een regenachting Friesland. -
08 Maart 2007 - 15:43
Andrea:
Ja sorry beetje laat dit keer. Had het verslag wel al gelezen maar nog geen moment tijd gehad om even te reageren. Bij deze dus. Ik sluit me aan bij het oordeel van de trouwe recensenten annex groupies: leuke verhalen. Worden jullie eigenlijk een beetje blij van onze episteltjes?
Liefs Andrea -
11 Maart 2007 - 21:06
Mariette:
hoi mannen. wij werden op ons vakantieadres via een sms van jacko al op de hoogte gebracht van jullie bijzondere prestaties; wereldnieuws. ik ga ook voor de zeemeermin hoewel...... de deense dog in dit verband?!?! het ga jullie wederom goed en straks hopelijk nog een mooie terugreis -
13 Maart 2007 - 12:35
Erik Timmermans:
Hallo Reizigers!
Leuke Foto's, Grappige en mooie verhalen! Coos, je bent een geboren riksjachauffeur;) Bedankt voor je kaart!:D Ga door met reizen en muziek maken en blijf genieten.
Groeten uit Groningen!
Erik Timmermans -
14 Maart 2007 - 20:57
Brenda:
Ha ha! Wat een heerlijk verhaal weer. En wij zijn allemaal druk in de weer inzake het "favourite animal"... Lekker doorgaan! x -
20 Maart 2007 - 10:11
Vlasta Timmermans:
Lieve Koos ,
geregeld geniet ik mee met jullie avonturen en ontmoetingen.
Fantastisch.Al gedacht aan het bundelen van alle grappige verhalen voor een reisverslag als jullie terug zijn?
Mocht je nog zin hebben in besturen van een riksja,we hopen binnenkort op een rolstoelfiets (met een electrischhulpmotortje ) voor Anna.Als je dat eens met haar zou willen doen ,gaat het vast veel lichter.
Succes en veel plezier.
Lieve groeten . Vlasta