Carnaval, muziek en oude kaas
Door: Trio C tot de derde
Blijf op de hoogte en volg trio
18 Maart 2007 | Pakistan, Islamabad
In de eerste twee weken van februari, waarin wij onafhankelijk van elkaar hebben gereisd, had Raul, onze Indiase manager, zich ingespannen om optredens voor ons te regelen. Toen wij hem half februari weer ontmoetten, had hij het over "three confirmed gigs in February". Het bleek echter niet zo "confirmed", want uiteindelijk werden het twee optredens in het weekend van 9/10 maart. Het optreden van 10 maart zouden we samen doen met de Jaipur Kawa Brass Band. De artistiek leider van deze groep is Hameed, die tevens de oprichter is van Musafir, de bekenste zigeunerband uit Rajasthan. Om tot afspraken te komen zochten we hem alvast op in z'n landhuis buiten Jaipur, waar we terecht kwamen in een ware reality soap. De sfeer tussen Hameed (artistiek leider) en z'n vrouw Marie (zakelijk leider) was op z'n minst gespannen te noemen. De twee dagen dat we er waren, was Hameed overdag voornamelijk de hort op in het gezelschap van een mooi, jong, Amerikaans zigeunermeisje, dat in India op zoek was naar haar roots. In Hameed leek ze haar wortel te hebben gevonden. Marie had al enkele weken een vriend van vroeger over de vloer. We voelden ons hier niet geheel op ons gemak en verlieten Jaipur zonder concrete afspraken te hebben gemaakt. Ook omdat Hameed weliswaar een groot muzikant is, maar helaas een minstens zo groot ego heeft, waardoor er onmogelijk met hem te communiceren viel. Elke keer als we een muzikaal plan probeerden te maken voor de samenwerking met de brass band, kwam hij met z'n muzikale successtory's uit het verleden op de proppen. Op de dag van de eerste repetitie met de Jaipur Kawa Brass Band, twee dagen voor het optreden, was Hameed echter de grote afwezige. We hadden van de organisatie inmiddels in buiten-muzikale termen te horen gekregen wat de bedoeling was: tien minuten muziek met de steekwoorden 'innovation', 'dialogue', 'east meets west' en 'celebration'. Met deze informatie gingen we met de brass band aan de slag en kwamen we tot een briljant arragement: improvisatie in e-mineur. Op de generale repetitie was de organisatie in hun nopjes met de uitvoering van dit simpele, doch doeltreffende concept. Op de dag van het optreden zouden we de boel nog een keer doorspelen, toen plotseling Hameed alsnog ten tonele verscheen, uiteraard in gezelschap van z'n kennis uit Amerika. Hij wilde op het laatste moment toch zijn stempel drukken op het geheel. Hij leerde ons een liedje, dat z'n eigen band niet meer paraat bleek te hebben, hij stond erop dat het zigeunermeisje, dat inderdaad mooi met haar borstjes kon schudden, tijdens de show zou dansen, en tijdens de soundcheck verraste hij ons allemaal door halverwege het nummer iedereen tot stilte te manen om een kwelerige zangsolo in te zetten. De organisatie overtuigde Hameed met zachte dwang zich tijdens het optreden koest te houden en wij spraken met de bandleden af gewoon plan A ten uitvoer te brengen. Al met al was deze afsluitende show van een award-uitreiking voor de beste ontwerpers van roestvrijstale designproducten, waarbij de brass band en wij werden bijgestaan door een Frank-Zappa-look-a-like die gekke geluidjes maakte, en de boel nog verder werd opgeleukt door een engelvormige robotpop, bestuurd door een Indiase relnicht en een ballerina die grotere borsten had dan het zigeunermeisje en daardoor de voorkeur had gekregen, een groot succes.
Minder succesvol was onze samenwerking met dj Leon. Onze eerste muzikale ontmoeting tijdens een open podium in de tuin van de vice-premier van India was nog veelbelovend. Tijdens ons optreden in de luxe dining Ivy liet de techniek ons echter in de steek. Onze microfoons werkten niet tot nauwelijks en dj Leon van niet van zins zijn eigen volume een streepje lager te zetten. Een groot gedeelte van het publiek, dat op de aankondiging van zigeunermuziek was afgekomen, werd door dit decibellisch machtsvertoon de tent uitgedreund. Gelukkig bleef er een groepje enthousiastelingen wachten tot wij om middernacht met een akkoestisch setje de voetjes van de vloer kregen. De toegift van de avond werd 'ketelbinkie', speciaal voor het Nederlandse gedeelte van het publiek, dat uiteraard luidkeels meebralde. Helaas was de baas van Ivy toen al weg, want op basis van het mislukte experiment met de dj wilde hij niet tot betaling overgaan. Gek genoeg stond er wel de volgende dag op de celebrity page van de Delhi Times: "Hearing all the positive remarks, Saurav, the owner of Ivy, was a happy man".
Na ons gezellige onderonsje met de Hollanders in Ivy waren we door hen uitgenodigd voor een sportdag van de Nederlandse vereniging in Delhi. Wij op onze beurt nodigden Ester en Nico uit, een Nederlands stelletje dat ook per camperbusje naar India is gereden. De dag vond plaats bij Marc, de baas van Shell-India, en zijn lieftallige vrouw Jo Ann, die een voetbalveld, een zwembad en een tennisbaan in de tuin hebben. Wij lieten ons de luxe welgevallen. En luxe is een ruim begrip, want de lunch, een bruine boterham met oude kaas, was het lekkerste wat wij de afgelopen zeven maanden hebben gegeten. Tussen het badmintonnen door, waarbij zowel Carel, Nico en Caspar door de bloedfanatieke dertienjarige Claartje uit het toernooi werden gemept, was er alle gelegenheid voor het nuttigen van een, al dan niet alcoholische, versnapering. De trouwe lezers van ons weblog zullen begrijpen dat we de borreltafel pas verlieten, toen de laatste gasten vertrokken waren. De dagen daarop hadden we samen met Ester en Nico een drukke agenda van etentje naar etentje bij verschillende Hollandse Delhianen. De Nederlandse sferen zijn ons zo goed bevallen, dat we direct de bus hebben gekeerd en India inmiddels hebben verlaten.
18 Maart 2007 - 13:16
THUIS:
ze komen er aan........... -
18 Maart 2007 - 13:22
Bertus:
joepie!
zijn jullie omstreeks 18 mei toevallig in de buurt van straatsburg, stuur dan maar even een mailtje -
18 Maart 2007 - 13:23
Corry:
Wat een belevenissen, ik ben er stil van..... jullie kunnen vast niet meer wennen aan het gezapige leventje in Nederland! Maar we tellen de dagen af dat jullie er weer zijn, wel een beetje doorrijden hè...... je hoeft nu niet meer al die landen te verkennen. Je hebt vast een auto vol proviand van al die aardige Nederlanders meegekregen, dus kun je een tijdje vooruit! Veel liefs..... -
18 Maart 2007 - 13:40
Dia:
met genoegen weer alle belevenissen gelezen. Intussen ontvingen wij een kaart waarvoor veel dank Coos: ik zal 'm een keer scannen: Bush heeft 'm vast zelf eerst gelezen, het adres is nog steeds leesbaar maar het grootste deel van de geschreven tekst was eraf gescheurd, toch kwam de kaart in NY aan, een collector's item nu! En nu ben ik natuurlijk heel benieuwd wat je wel niet had geschreven dat het niet door de censuur kon.....
veel groeten, dia -
18 Maart 2007 - 17:09
Truus Doekes:
Nog steeds fantastisch om te lezen. Ik heb mijn eigen leven tot nu toe nooit saai gevonden, maar dat dreigt nu toch te gebeuren. Nog veel goede reisavonturen toegewenst! -
18 Maart 2007 - 19:38
Matthijs:
GADJO'S!!!!! -
19 Maart 2007 - 00:45
Roos:
Haha, zoals altijd lees ik als een trouwe lezer de stoere site van m'n grote neef. En tot mijn verbazing zie ik dat hij Australisch bier drinkt, terwijl hij toch zo ver weg is.. Mooie actie Coos! :). Geniet nog maar goed van alle aandacht daar, het zal jullie vast goed doen!
Veel liefs, Roos -
19 Maart 2007 - 10:13
Maja:
Hoi hoi
Onderweg naar huis effe in Mostar rondhangen en spelen?? Jullie zijn welkim!! (namens alle Mostarianen) -
19 Maart 2007 - 11:55
Joost:
Hee Coos, Dank voor de kaart, eergisteren ontvangen. Geniet nog steeds van jullie verhalen, hoop dat het binnenkort verfilmd wordt. Tot mails, Joost -
19 Maart 2007 - 12:41
Hanneke Doekes:
Geweldig, al die muzikale samenwerking, bijzondere ontmoetingen en jullie vaardigheid in het omzeilen van allerlei klippen, plus de manier waarop jullie alles beschrijven! Goede reis terug! -
20 Maart 2007 - 09:27
Arjan:
Oost west, een broodje kaas blijft altijd het best!!! Maar ik moet zeggen dat de verf-traditie wél goed bij jullie past... -
20 Maart 2007 - 09:52
Lidy:
Als ik in Nederland was, kon je me ook het meest een plezier doen met bijv. een bordje stamppot boerenkool. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat je het broodje kaas als een luxe voelde. Nog veel plezier op de weg terug, die ws toch ook wel weer een hoop nieuwe ervaringen zal opleveren. -
20 Maart 2007 - 10:28
Vlasta:
Hoi ,Koos,
naast een muzicaal talent ben je ook een schrijftalent ,neem dat maar van me aan .Fantastisch alle dolle avonturen .
Je drinkt toch ook nog wel eens water hoop ik.....
Pas goed op jullie zelf en houd ons hier in Amsterdam goed op de hoogte.
Huggs and kisses from AMsterdam -
20 Maart 2007 - 15:40
Suus:
Wat is oude kaas toch heilig, he... Ik herinner mij die keer dat ik, drie dagen lang, groen/geel boven de reling van de Octonia hing; op de derde dag stond daar die oude kaas. Het water liep me in de mond; voor mij het teken dat ik zeebenen had gekregen... -
21 Maart 2007 - 10:43
Cajo:
Mooi verslag weer. En een fijne thuisreis. Ik zal blij zijn als jullie Pakistan hebben verlaten. -
21 Maart 2007 - 15:59
Herman En Joke:
Beste C's,
We wensen jullie een behouden terugreis toe en dat jullie nog vele mooie berichten mogen schrijven,we genieten er erg veel van. Coos nog bedankt voor je mooie kaarten en ook namens Opa en Oma.Wat jullie met dat beloven en organizeren van die Indiers meemaken klinkt mij ook heel bekent in de oren,maar niet geschoten is misgeschoten moet je maar denken.Wat een sferen en mensenkennis doen jullie zo op zeg.Kan me helemaal voorstellen dat die hollanders even uit hun bol gingen,daar heb je wel eens behoefte aan als je zo lang tussen die mensen daar zit.We wensen jullie nog veel plezier en leuke berichten,goede reis. -
24 Maart 2007 - 10:08
Sabine:
Hoi Carel, tnxs voor je kaart! Wijntje staat altijd klaar, deze keer in Haarlem. Jullie foto's zijn super, krijg gelijk weer kriebels. Veel plezier voor jullie allemaal, Liefs, Sabine -
26 Maart 2007 - 10:21
Det:
Ultieme sog voor een tentamen de hele triosite lezen (natuurlijk niet echt helemaal want anders haal ik tentamen natuurlijk niet).. Hebben jullie genoeg potjes verf in de kofferbak voor het happy holi trio is terug feest? Geniet van de vertouwde terugreis! Liefs Det -
27 Maart 2007 - 08:45
Ton Groot Koerkamp:
Ha muziekanten!
Klinkt als een geweldige reis.
Ik vertrek 3 april as met de auto naar india, nepal tibet.(kom jullie misschien nog wel tegen, let op knalgele Citroen DS Ambulance). Ben erg benieuwd naar de huidige situatie in Pakistan, en welke route het verstandigst is.
Veel plezier op de terugreis,
groeten
Ton