Istanbul
Door: Trio C tot de derde
Blijf op de hoogte en volg trio
28 September 2006 | Turkije, Isparta
In Istanbul parkeerden we de bus op een brede vluchtheuvel aan de Golden Horn. Omdat we ons niet wilden storten in het enorm chaotische verkeer - de auto's scheurden dag en nacht langs beide zijden van onze bus - besloten we hier voor een week ons kampement op te slaan. Alles was voor handen: 'campingwinkeltje' aan de overkant van de straat, bankjes met uitzicht op het rustig kabbelende water van de Golden Horn en het toilet op loopafstand. Dit vervallen pismuurtje bleek overigens later een archeologisch pronkstuk te zijn (excuses).
Gelijk de eerste avond raakten we aan de praat met de 76-jarige muzikant Eugenio. Deze half-Egyptische, half-Italiaanse wereldburger had als klarinettist / drummer / pianist / zanger de hele wereld afgereisd. Via Amerika, Japan en Iran was hij nu in Turkije verzeild geraakt. In het cafe met de toepasselijke naam Traffic Jam verdient hij als barpianist zijn geld. Wij gingen een avondje naar hem luisteren. Zijn repertoire omvatte alle genres uit de muziekgeschiedenis van de afgelopen 500 jaar, maar dan wel op z'n Eugenio's. We kregen enkele klassieke meesterwerken te horen onder de aankondiging "I kill all the composers", dan weer een Turks melodietje voorzien van jazzy akkoorden en blue notes en met het zelfde gemak zette hij hits uit de jaren '50 en '60 in. Omdat hij ons vertelde dat hij vroeger de stem had van Natkin Cole, vroegen we hem een nummer te zingen. Ondanks zijn praatjes dat sigaretten zonder filter hem jong en vitaal hielden ("Nicotine is vitamine for the brains" ), wilde hij in eerste instantie niet zingen, omdat hij zich schaamde voor zijn doorrookte stem. Gelukkig kregen we hem toch zo ver, want het was niet alleen de meest doorrookte, maar ook de meest doorleefde stem die we ooit hebben gehoord.
De volgende dag zaten we toevallig in de tram tegenover een van de bekendste muzikanten uit Kesjan: Selim Sesler. Die avond speelde hij in een bar in Istanbul. Alhoewel de versterking veel te hard stond, waardoor alle nuance verloren ging, was de sfeer uitbundig. Op de terugweg naar onze bus klonk er uit diverse restaurantjes en cafeetjes live-muziek. Ook op ons 'kampeerterrein' werden er nog tot diep in de nacht uit volle borst Turkse liedjes gezongen door een groepje hang-ouderen. Gedurende de week in Istanbul werden we steeds weer verrast door spontane of georganiseerde muzikale uitingen. Coos' kapper neuriede dromerig voor zich uit tot al het haar op was, de zingende masseur in de hamam kraakte Carels botten op het ritme van zijn lied en over de stad verspreid stonden meer of minder getalenteerde straatmuzikanten. Muziek is het kloppend hart van Istanbul.
Schuin tegenover onze bus bevond zich de stamkroeg van de spelers van Galatasaray en hun geblondeerde vriendinnen. Ook wij als ware voetbalfans (voetbal is het kloppend hart van elke man) dronken er onze çay, rookten er onze waterpijp en treurden mee met de achterban toen Galatasaray met 3-1 verloor van Trabzonspor. Een van de avonden aldaar was er een bandje aan het muciseren met viool, kanun, darbuka en zang. Ze konden hun stemmen sparen, omdat het publiek hen langzamerhand overstemde door het meezingen met alle bekende Turkse liedjes. Wat begon als een bandoptreden ontaardde in een karaoke-show. Omdat de eigenaar ons al een avond lang van gratis versnaperingen had voorzien, voelden wij ons verplicht om aan zijn verzoek te voldoen ook een paar nummers te spelen. De enige twee Turkse nummers op ons repertoire werden vrolijk meegezongen, maar toen wij overschakelden op de gypsy-modus werd het angstvallig stil. Toen we doorkregen dat tijdens ons optreden het halve elftal buiten een sigaretje ging roken, zijn we maar gestopt. Snel werd er een cd'tje opgezet met hun eigen folklore-pop en konden onze chauvinistische vrienden weer naar hartelust dansen en meelallen. Het winkelend publiek was minder eenkennig en kon onze Balkanklanken ook waarderen. Zo ondervonden wij, toen we de volgende middag ons geluk gingen beproeven als straatmuzikant. De politie was echter minder enthousiast en beriep zich op het verbod op samenscholing om ons tot stoppen te dwingen. Zodoende waren onze straatoptredens nooit langer dan 20 minuten, maar lang genoeg om het weekbudget te verdubbelen.
We sloten ons verblijf in Istanbul af zoals we het begonnen waren; in cafe Traffic Jam. Dit keer handen we onze instrumenten mee en speelden we voor en samen met Eugenio. Na afloop verklapte hij ons het geheim van zijn vitaliteit en potentie: elke dag twee rauwe eieren als ontbijt. We zullen zijn advies de komende acht maanden ter harte nemen.
28 September 2006 - 09:55
Jet:
Eetsmakelijk! Mooie verhalen, ben benieuwd naar het vervolg :-) -
28 September 2006 - 09:59
Jacko:
Suus en Walter, jullie oproep bij het vorige bericht is gelijk beantwoord. En ik zie de jongens alweer reizen, muziek maken en schoonheid ontdekken. Veel plezier met elkaar de komende week C&L en C&W zorg ook goed voor de kleinste C.... of is die blij even het veld en de bus voor zich alleen te hebben. Liefs van ons, -
28 September 2006 - 11:14
Andrea:
jeetje Coos wat een kort koppie! Staat je wel goed hoor. En misschien ook wel lekker fris in de nek als jullie later richting het midden-oosten gaan. Heb weer genoten van jullie verhalen, leuk dat Istanbul zo bevallen is en zorg er wel voor dat het scharreleieren zijn he, anders helpt het geen zier voor je potentie! xxxxx Andrea en veel groeten van Silvester, ook alles aan het andere korte koppie en aan de sultan. -
28 September 2006 - 15:07
Arjan:
Te gek zeg Turkije! Ik was ook helemaal dol op Istanbul toen ik daar ooit voor 3 dagen was. Alleen is het mij nooit opgevallen dat er zoveel muziek was. Goed ook om te zien wat een nette jongen Coos begint te worden :-) -
28 September 2006 - 19:20
Mahahahajahaha:
Hoi hoi c c c,
zijn jullie nog in Taksim geweest, waar je alle stromingen in muziek (en cultuur) door elkaar kan vinden? Daar heb ik onlangs ge-hip-hopt met burka's en Turkse yuppen traditionele liedjes horen zingen...
dikkus -
29 September 2006 - 02:01
Dia:
weer genoten van jullie belevenissen, vind het nog steeds jammer dat new york niet op de route ligt.. zal het voorlopig met die cd van jullie moeten doen hier -
29 September 2006 - 08:29
Roos, Het Nichtje:
Daaaaag Coos,
Zo te zien gaat het bij jou ook nog allemaal goed, daar ben ik blij om. De station is zeker groot genoeg. Vandaag gedoken, hoe gaaf, Nemo gezien! Vind het gaaf dat jij ook zo aan het reizen bent, schept een band. Zo aan twee verschillende kanten op deze wereldbol. Ik denk aan je! Veel liefs voor alle C's, Roos -
29 September 2006 - 12:01
Suus:
Cees en Coos, jullie leken wel zwervers! Vind het resultaat echt oogverblindend! En Coos, ik ben het volledig met Andrea eens: dat korte haar staat je inderdaad ontzettend goed! -
29 September 2006 - 12:40
Maaike Martens:
Hola!! Wat een verhalen... leeuk om zo met elkaar weg te zijn en muziek te maken!
Liefs van Maaike
29 September 2006 - 20:48
Corry:
Wat een metamorfose, Coos, maar 't staat je goed!
Hopelijk herkent Willemijn je nog als ze dinsdag een weekje vakantie komt vieren aan de zuidkust;) Geniet ervan! Veel liefs, je tante........ -
02 Oktober 2006 - 09:10
Willemijn:
Jongens, tot straks!!! -
02 Oktober 2006 - 10:14
Ruthmarijke:
Hoi, hoi! Maken jullie eigenlijk ook muzikale opnames onderweg?? Daar komen toch een paar fantastische dingetjes samen, om een "onderweg-CD'tje van te maken" en latere kas-probleempjes wat mee op te vangen? Een electronisch opname-apparaatje is vast ergens te vinden. Geen top-top, maar misschien toch wel erg leuk? Ik geniet van de berichten, verder zo! Rm -
02 Oktober 2006 - 14:00
Ludmilla:
Sluit mij aan bij de reactie van Willemijn.
Tot zo! -
03 Oktober 2006 - 06:34
M:
weer nieuws van jullie! fijn om te lezen dat het goed gaat met jullie drieen.
ajax heeft de koppositie gepakt, niet? proficiat en verder zo! en op zaterdag speelt nl hier in sofia een ek-kwalificatiestrijd tegen bulgarije. arme bulgaren spelen dit seizoen zo slecht... maar genoeg met het voetbal. de groeten van ivo, we hebben samen het laatste bericht gelezen en kijken al uit naar het volgende!
maria (sofia)
03 Oktober 2006 - 09:30
Cajo:
Mieke, Liesbeth en ik lezen jullie jongste bericht. Hup Galatasaray! -
03 Oktober 2006 - 09:33
Mieke:
Lieve Caspar,
Eindelijk Ludmilla in je armen. En bevalt het?
Genieten he!
Liefs voor de andere C's.
05 Oktober 2006 - 19:25
Tony:
Coos ist geil... -
07 Oktober 2006 - 07:49
Neomi:
Coos, ben je nu al je wilde haren verloren? Haar of geen haar, ik blijf een grote fan van jou. Ciao! -
08 Oktober 2006 - 09:14
Hein&joke:
Hallo Coos,
Je nieuwe kapsel staat je buitengewoon goed! Gelukkig dat je dit niet "thuis" hebt gedaan, dan had je zeker van iedereen te horen gekregen "je lijkt op ......", heel vervelend! Leuk zo'n reisverslag met foto's. Goede reis verder met een groet uit Ermelo voor jullie alle drie. -
09 Oktober 2006 - 19:11
Mariette:
genoten van jullie metamorfose. heel veel plezier met jullie bezoek.