Desert-tour
Door: Trio C tot de derde
Blijf op de hoogte en volg trio
24 November 2006 | Iran, Kermān
Halverwege ons verblijf in Esfahan vonden we een briefje onder onze ruitenwisser. Het was van Nina en Jorunn, twee Noorse meisjes die we eerder in Teheran ontmoet hadden en die onze bus hadden herkend. Met hen zijn we een paar dagen op stap geweest. Ons eerste gezamelijke uitje was naar een internationale Zurkhane-demonstratie. De avond daarvoor hadden we kennis gemaakt met het Nepalese team, dat ons voor deze unieke gebeurtenis had uitgenodigd. Wat we daar zagen valt eigenlijk met geen pen te beschrijven. Een poging: Zurkhane is een combinatie van gymnastiek, vechtsport, poëzie, muziek, theater en religie. Een zanger reciteert Perzische verzen, begeleid op trom, terwijl mannen in strakke pakjes in een achthoekige arena rondhuppelen en zwaaien met knotsen of pirouetjes draaien. Het publiek heeft een actieve rol in het geheel en deed ons af en toe opschrikken door het uitslaan van onverstaanbare oerkreten. Iran probeert aan deze nationale volkssport een internationaal tintje te geven. Daarom hadden ze enkele 'teams' uit verschillende Aziatische landen ingevlogen om hen in tien dagen de basisprincipes van deze edele kunst bij te brengen. Onze Nepalese vrienden brachten het er nog aardig van af, maar vooral het Indiase team, dat was samengesteld uit dikbuikige, aandoenlijk enthousiaste huismannen, werkte op onze lachspieren. De knotsen vlogen als ongeleide projectielen in het rond en de pirouettepogingen ontaardden na twee-en-een-half rondje in een enkeltje vloer.
De dagen daarop maakten we een woestijntocht. Een ander Iran openbaarde zich. De uitgestrekte vlaktes, de overweldigende stilte en de heldere sterrenhemel brachten ons menigmaal in vervoering. Af en toe passeerden we een klein oasedorpje waar we de kamelen aaiden of dadels plukten. Omdat we nu twee extra reisgenoten hadden, was het elke avond onze missie om voor de dames een veilige slaapplek te vinden. Hiervoor hoefden we slechts het woord 'hotel' te laten vallen, bij het binnenrijden van een van de woestijndorpjes. Natuurlijk wisten wij ook wel dat er geen hotel te vinden was, maar uitgaande van de gastvrijheid van de Iraniërs konden we er zeker van zijn dat er iets voor ons geregeld werd. Zo sliepen Nina en Jorunn de eerste nacht onder het wakend oog van Allah in de Imam Zadeh - moskee. Dit 'hotel' was volpension; voor het diner konden we bij een pasgetrouwd stel terecht, dat ons met de maaltijd en tv alleen liet, nadat ze voor ons hun drie uur durende bruiloftstvideo hadden opgezet. De volgende avond zorgden we als gastheren zelf voor het eten. Hilariteit alom in het dorp. Rond onze bus was het een komen en gaan van de verbaasde dorpsbewoners. Schamper lachend gluurden ze door de camperraampjes om met eigen ogen te zien hoe drie mannen aardappels schilden en in de soep roerden, terwijl de wezens die eigenlijk voor dergelijke taken door Allah zijn aangewezen, in een hoekje van de bus hun dagboek zaten bij te werken. Na dit kostelijke maal togen we aan de afwas en maakten Nina en Jorunn zich uit de voeten. Zij werden verwacht op een 'ladies only night' met de vrouwen uit het dorp, waar ze de tweede nacht zouden doorbrengen. Wij op onze beurt hadden een 'men only night' met opiumrokende dienstplichtigen met wie we een interessante conversatie hadden: "Van Nistelrooij good", "Yes yes, Van Basten", "Ali Daei goebi?", "Ali Daei goebi!"
De kluizenaar van Chak Chak had minder op met dit soort conversaties. Hij knikte ons vriendelijk toe, maar besteedde verder geen aandacht aan ons, toen we, reeds in het donker, bij hem arriveerden. We dachten dat Chak Chak een pelgrimsdorpje was, maar de oude man leek de enige bewoner van dit Zoroastrische tempelcomplex. Deze nacht dan maar knus met z'n vijven in de bus (Nina in het instrumentenhok, Jorunn in het eenpersoonsbed en wij met z'n drietjes dicht tegen elkaar aan in de twijfelaar). We kregen voor het avondprogramma nog wel gezelschap van een stelletje, dat de autosleutels was verloren en had ingebroken in hun eigen auto om te wachten tot ze bij daglicht de sleutel kon zoeken. Nu was het onze beurt om gastvrij te zijn. Gezevenlijk deelden we onze maaltijd in onze warme bus. Het was tegen twaalven en het stelletje had zich al teruggetrokken in hun eigen auto, toen er plots twee koplampen opdoemden uit de donkere woestijn. Het was Hamid, een vriend van het gestrande paar. Hij kwam sandwiches en Islamic Beer (lees: appelsap) brengen. Omdat hem was verteld, dat er ook vijf niet-islamitische toeristen aanwezig waren, had hij, in de hoop in ons eindelijk een paar drinkebroeders te vinden, enkele blikjes wodka uit zijn geheime voorraad meegenomen. Volgens hem maakte het Allah niet uit als je een borreltje op z'n tijd nam, het ging erom een goed mens te zijn. Zijn vrienden beriepen zich op dezelfde God en dronken daarom niet mee. Met een islamitisch biertje, dan wel wodka, proostten we op het goede leven en dansten we tot diep in de nacht, terwijl de zigeunermuziek uit de boxen van onze bus over de woestijnvlaktes schalde. Moe van het eindeloze dansen, kropen we, om warm te blijven, dicht tegen elkaar aan, onder een wollen dekentje, rond een zacht smeulende waterpijp. We verruilden de zigeuner-danceclassics voor klassiek Perzische muziek. Met warme longetjes genoten we in stilte van de mystieke sfeer.
Na een krappe nacht reden we naar Meybod, waar we werden rondgeleid door onze drinkebroeder Hamid. Tot slot trakteerde hij ons in zijn eigen pizza-restaurant op een lekkere vette hap, waarna we afscheid namen van deze joviale vent. Na een dagje in Yazd zeiden we ook onze Noorse vriendinnen vaarwel. We hebben het leuk gevonden om samen met hen te reizen. Vonden zij het ook zo leuk? Lees hun weblog (in het Engels): www.ninaogjorunn.blogspot.com. Reacties op hun gastenboek zijn meer dan welkom.
Inmiddels hebben we alweer een nieuwe reisgenote. Ze heet Geile Goebi (Farsi voor 'heel goed'), is heel erg knap en speelt ook nog eens viool...
24 November 2006 - 11:59
Arjan:
Wat een ontzettend gaaf verhaal zeg. Veel succes en plezier op weg naar Pakistan! -
24 November 2006 - 12:07
Ivo En Maria:
Hallo jongens!
Groetjes uit Sofia. Twee berichten in een dag! Vrijdag namiddag en ik wijd me rustig aan het lezen :-)
Intussen hebben we in de winkel hier in de buurt echte NL stoopwafels gekregen. Als jullie dus op de lange weg naar huis weer een stop in Sofia maken hebben we voor jullie iets Nederlands in de kast.
Tot dan veel plezier en sterke magen toegewenst
Maria -
25 November 2006 - 10:22
Cajo:
Die tapijtenhandelaar was voor mij heel herkenbaar. In Jeruzalem probeerde een souvenirwinkelier - "Ajax very good!" - mij ooit een 'authentiek handgeschilderd bord from a very famous artist' voor 600 dollar te verkopen. Na drie vertrekpogingen en de vraag of hij dacht dat ik gek was, kon ik het bord voor 10 dollar meenemen, waarschijnlijk nog 5 dollar te veel.
Veel plezier nog op weg naar Pakistan. Pas goed op!
25 November 2006 - 23:04
Matthijs:
En wiens instrument bespeelt de Geile Goebie?? -
26 November 2006 - 09:34
Hanna:
Wat een verhalen! Wat is dat toch met mensen in marktkramen en dames en heren in kleine afgelegen dorpjes...En geitenkop...respect...
Ik mag trouwens wel zeggen dat ik me inmiddels tot de c3-site verslaafden mag rekenen.
Veel plezier en goede reis maar weer!
26 November 2006 - 22:24
Marit:
Hello everyone. I am sorry to say that since I am Norwegian and do not speak your language, although it was possible to recognize some words due to the german similarity - I have enjoyed the pictures from the dezert tour very much. I will of course see the other pictures too, since my daughter Nina has spoken very highly of you. I am impressed of all your experiences, and wish you all the best on your journey. Best regards from Nina's mother -
27 November 2006 - 02:55
Roos:
Hi allemaal!
Wat een avonturen maar weer, ik heb er maar tijd voor vrij gemaakt om het hele verhaal te lezen! Hier gaat alles goed, lekker warm aan het worden, toch bijna zomer!In Palm Beach je verjaardag vieren, kan het nog tropischer?! Haha!
Ik blijf trouw lezen...
Liefs Roosmarijn -
27 November 2006 - 16:32
Bernadette:
In leeuwarden is jullie site ook weer toegankelijk! Gelukkig maar want ik moest nu telkens de papieren versie meenemen in de trein voor papa en mama, waarmee ik de stilte coupe ontregelde door mijn echte 'coos leest de donald duck' gegrinnik...
Liefs!
p.s. Hoeveel bulten heeft een kameel?? En hoeveel een dromedaris.. -
27 November 2006 - 18:06
Kamelen:
Inderdaad, hoe zit dat met die bulten bij de woestijn dieren op jullie foto's??
Kameel of Dromedaris. Twee of één?? Jacko -
28 November 2006 - 02:16
Suus:
Een kameel heeft twee bulten, een dromedaris heeft er eentje... -
28 November 2006 - 12:09
Lidy :
Hardstikke leuk die reisverhalen en soms heel herkenbaar. Behalve het Allah hotel en de verschillende "Yasser"- herbergen, hebben jullie wel eens de behoefte weer eens lekker luxueus te slapen en te eten en wordt dan aan die wens voldaan? -
28 November 2006 - 19:37
Syed Arbab Ali:
Salam
Hope Your fine and Enjoying your stay inside pakistan.
By the way did when did you left custom house and repaired your bus?
29 November 2006 - 20:08
Jacko:
Inmiddels weten we dat de grensovergang naar Pakistan geen problemen gaf. Lekker die goede communicatie, al is geen landstreek het zelfde, de gastvrijheid blijft vanzelfsprekend, door alle eeuwen heen,van levensbelang. Fijn dat we mee mogen genieten van jullie gulheid. Verhalen verlengen je leven, dat was in 1000 en één nacht ook al zo. Vrede en alle goeds,xxx J. -
01 December 2006 - 10:39
Pakjesavond 2006:
johan,jacko,rick,fatima,willemijn,annewil,bernadette,jesse en merlijn, wensen jullie een hele gezellige pakjesavond. wij zullen aan jullie denken, we gaan vast en zeker de supprise's van afgelopen jaren missen omdat die ene C, steeds een wereldkaart, een bus en andere droomwensen van de Sint kreeg. Volgend jaar graag weer in ons midden, veel liefs van je familie, we dragen jullie in onze gedachten&harten XXXXXXXXX -
01 December 2006 - 13:24
Doeterniettoe:
Ja, hij is er weer, de man in bisschopsornaat,
met z'n boot en z'n paard, z'n gemijterd gelaat
dat je minzaam toeknikt uit etalages,
omringd door tientallen pieterbaasjes.....
De winkels vol met allerlei dingen,
van super-de-luxe tot hebbedingen;
en overal waar je komt klinkt het lied
van Sinterklaas Kapoen en Zwarte Piet.
Een oer-Hollands traditioneel feest,
dát is Sinterklaas al eeuwen geweest;
en tradities - zo hebben we altijd gehoord -
gooi je niet zomaar ineens overboord.
Voor jullie helaas nu geen Sinterklazerij,
maar volgende jaar, dan ben je er weer gewoon bij !
01 December 2006 - 19:42
Herman En Joke:
wat genieten we weer van jullie verhalen en foto"s.voor ons en zeker voor herman herkenbaar.goede reis verder wij blijven jullie volgen -
03 December 2006 - 15:55
Truus:
Heel interessant, ik zal een Iraanse vriend, vluchteling die momenteel in Duitsland woont en niet terug kan naar I., ook op jullie stuk wijzen.