Tot ziens Turkije
Door: Trio C tot de derde
Blijf op de hoogte en volg trio
27 Oktober 2006 | Turkije, Doğubayazıt
Uit veiligheidsoverwegingen sliepen we onderweg niet meer op idyllisch (af)gelegen landweggetjes, maar parkeerden we ons busje bij pompstations in de luwte van Turkse trucks. Vaak werden we uitgenodigd door de familie die het tankstation beheert en bewoont. Bij de één keken we naar de Turkse soap en speelden we 's ochtends een potje voetbal met de zoon des huizes, bij een ander werden we prompt uitgenodigd voor het diner. De combinatie van gastvrijheid en taalbarrière leverde nog wel eens komische situaties op:
- C tot C: "Van wat voor een noten zou deze baklava gemaakt zijn?"
- C tot C: "Walnoot misschien?"
- C tot C: "Zoek eens op in het woodenboekje."
- C tot gastheer: "Ceviz?"
- Gastheer tot zoon: "^%+^)%^Q ceviz %Q+^!!!"
- Even later komt zoonlief binnen met een zak walnoten voor de C's.
Eenmaal in Oost-Turkije aangekomen, werden we door de bevolking vriendelijk begroet met een "Welcome in Kurdistan". Dit gebied is qua sfeer, mensen en landschap heel anders dan wat we tot nu toe van Turkije kennen: ongerepte natuur, minder welvarend, veel herders met hun kudde en prachtig gelegen bergdorpjes met stenen/lemen hutjes (wel allemaal met schotelantenne). Op www.onzemaninteheran.nl (een aanrader voor een genuanceerd beeld over Iran) hadden we gelezen dat de Koerden dol zijn op dansen. Diezelfde dag nog ondervonden we dat aan den lijve. Tijdens een uitstapje naar Akdamar-eiland in het Meer van Van beklommen we de top van een berg. Op weg naar boven raapten we amandelen (lekker met de walnoten door de rijst) en ge-noten van het uitzicht en de rust. Boven werden we verrast door een groep dansende Koerden. Niet-meedoen was geen optie, dus haakten we de pinken in en leerden de beginselen van de Koerdische dans. Omdat samen dansen voor de Koerden blijkbaar zo vanzelfsprekend is, was hun vraag of wij hen een Hollandse dans konden leren niet meer dan logisch. Wij stonden echter met de mond vol tanden. Wie het weet mag het zeggen; wij konden niets anders bedenken dan 'hoofd-schouders-knie&teen'. Die dag werden we tot twee keer toe door het geluid van zurna en trom naar een bruiloft gelokt. Omdat we 's middags zo bij de pinken waren geweest konden we direct onze pasgeleerde pasjes in praktijk brengen.
De laatste grote stad voor Iran is Dogubayazit. Ons werd aangeraden om op een camping te gaan staan, omdat het Turkse leger in deze grensstad veel controleert. We wilden ongestoord slapen en weer eens een douche zou ook lang niet gek zijn, dus hebben we voor het eerst in drie maanden voor een overnachting betaald. In de 'Lonely Planet', onze reisgids, staat over deze camping dat er hordes mensen (ook India-gangers op doorreis) komen en dat het er 's avonds best gezellig is ("this place really rocks in the evening" ). In de stad waren we nog wel enkele mede-reizigers tegengekomen - een echtpaar in een truck dat al tien jaar onderweg was, wederom twee hippies met een kind in een Volkswagen-busje en een Nederlander op de fiets die voorbij reed met de woorden "Wat een weertje hè?" - maar op de camping waren we de enigen. Rocken deed het niet, maar gezellig was het wel. De eigenaar speelde balama en ontroerde ons met prachtige Koerdische liedjes. Zijn zoon zong tweede stem, terwijl hij met een half oog de herhaling van Steaua Bucarest - Real Madrid bleef volgen (ruststand 0-3). Na de rust hadden wij ook onze instrumenten erbij gepakt en al spelend zagen wij hoe Van Nistelrooij de eindstand op 1-4 bracht.
Vanavond spelen we nog een potje poker en drinken ons voorlopig laatste biertje, voordat we de drooggelegde Islamitische Republiek Iran binnen zullen rijden. Proost!
27 Oktober 2006 - 19:36
Hans En Wil Terra:
Met plezier jullie verslag gelezen. EEN TIJDJE DROOG STAAN KAN GEEN KWAAD! VEEL PLEZIER EN SPANNENDE ONTMOETINGEN -
27 Oktober 2006 - 19:39
Suus & Walter:
Geweldi-ge-noten!!
Wat dacht je van de klompendans of de vogeltjesdans?? Snel opnemen in het repetoire!
En, oh ja: Skoll!! -
27 Oktober 2006 - 20:49
Maja:
IN: poker
OUT: koehandel
28 Oktober 2006 - 10:51
Arjan:
Misschien moesten jullie ook het Iraanse woord voor bier maar eens opzoeken en werkt dat precies hetzelfde als het Turkse woord voor walnoten! -
29 Oktober 2006 - 13:22
Jeroen Bald:
Jeetje Coos, wat een goeie kop zo met die nieuwe coupe. Casper ook trouwens... Bij Carel zie ik het verschil niet zo goed. Komen jullie al bijna terug? Ik wil wel weer eens meespelen. -
30 Oktober 2006 - 09:52
Jacko:
Hoi onze jongens in Iran met ,als jullie dit lezen, internet mogelijkheden. De wereld dichtbij. Geniet van het oude land, ik zie uit naar nieuwe verhalen, zo genieten wij mee van jullie ervaringen. liefs uit Friesland. -
30 Oktober 2006 - 11:06
Andrea:
Ook op de valreep laatste potje poker gespeeld? Zal ook wel niet mogen.....veel plezier en keep us posted! groeten uit het Amsterdamse -
30 Oktober 2006 - 11:48
Ruthmarijke:
Oh nee, dezelfde "Manuela" als veertig jaar geleden op de achtergrond by de laatste foto!
De volgende reis moet dan maar naar het NOORDEN van ons land worden, waar je alle dansen van Nederland kunt zien en nog veel meer in Warfum, tijdens de beroemde OP ROAKELDAIS!
Veel meer dan hoofd, schouder teen enz! Nog niet eens een klompedansje? O je!
Veel plezier op volgende leg van de trip. Droog staan betekent wel eindeloze variaties in thee neem ik aan! Ben benieuwd! -
30 Oktober 2006 - 12:14
Hanna:
Polonaise!
30 Oktober 2006 - 15:12
Suus:
Of gewoon lekker 'hossen'... -
30 Oktober 2006 - 18:48
Mariette:
wederom prachtige verhalen en dito foto's.zeer benieuwd hetgeen weer op jullie pad komt. Coos wij hebben kennis gemaakt met Willemijn en dat was meer dan plezierig. vele mooie momenten toegewenst na de volgende grensovergang. -
30 Oktober 2006 - 19:50
Herman En Joke.:
wij genieten van jullie verhalen.prachtig dat dit allemaal kan.de opa en oma van coos genieten ook mee.alle verhalen worden voor hun uitgeprint.wij wensen jullie een goede reis en zien uit naar de volgende verhalen. -
31 Oktober 2006 - 15:46
Hanneke Doekes:
Voor een volgende reis wat dans-tips bij je tante Els vragen, Caspar?! Maar Warffum zag ik ook al in de reacties.
Heel goede reis voor jullie. -
01 November 2006 - 09:41
Jacko Ea:
Hoi jongens van de sprookjes uit 1000 en één nacht. Ook hier speelt zich een pracht verhaal af. G. heeft een donorlong!Ze kan weer ademen en mag na het weekend naar HUIS. Dank voor al jullie SMSjes en het meeleven voor en na de transplantatie.
G. heeft genoten van alle uitgeprinte berichten. Vooral de incontinente bus was weer een echte actie van de jongens van C3. Geweldig dat jullie zoveel mensen kunnen bereiken met jullie muziek.
Zover weg en dan toch dichtbij. Liefs J. -
01 November 2006 - 17:01
Erik:
Heej muzikanten!
Leuk om al jullie verhalen te lezen!! Geniet van het laatste biertje, en houd je haaks;)
Groeten uit Groningen!
Erik Timmermans
02 November 2006 - 15:58
Papa Afred:
Joachim gaf me zondag al wat voorproefjes van de belevenissen; maar nu ik het zelf lees geniet ik helemaal met jullie mee! De 3 C's zijn nu blijkbaar drie Cortharigen. -
02 November 2006 - 21:57
Tony:
Ik hoop dat jullie he redden zonder drank, ik wil wel toezeggen dat ik in plaats van jullie af en toe een Portje nuttig. Ik zal dan proosten op jullie, wat vinden jullie daarvan?? Het wordt hier overigens ook al aardig fris. De regenjassen komen ook uit de kast, veel wind. Wij gaan de herfst in. Blijf genieten en pas goed op jullie zelf
Tony -
03 November 2006 - 21:25
Cajo:
Weer een leuk verslag. Veel plezier in het bierloze Iran. -
05 November 2006 - 12:02
Bernadette:
Misschien werkt het het zelfde als met de was. Stamp wat druiven, voer ze een tijdje mee in een ton achterin jullie auto, neem de iraanse nationale autoroute en misschien.. heb je dan iets alcoholisch geknutseld. Succes helaas niet verzekerd. Liefs! -
08 November 2006 - 07:14
Lidy:
Ik begrijp dat jullie een hele goede tijd hebben. Ik heb afgelopen zomer een documentaire gezien van een griekse tv delegatie die naar Iran was. Heel interessant.
En de bevolking heel erg gastvrij en nieuwsgierig/leergierig.Maar mert dat droogliggen schijnt het nog wel mee te vallen binnen de 4 muren van de huisvesting.
Ik kijk nu al uit naar jullie volgende bericht. -
09 November 2006 - 20:47
Arthur:
Hoelang heb je nou gvd dansles gehad Coos. Je was de virtuoos in brand brand brand -
11 November 2006 - 19:33
Janneke En Fam A.:
erg leuk om het mee te beleven, geniet ervan en goeie reis!